Blog

Příběh Dara bags
Jedna kabelka, která změnila život

Darina Ermisová, zakladatelka a majitelka značky Dara bags, byla vždy podnikavá žena zvyklá tvrdě pracovat. Když přišlo rizikové těhotenství a najednou musela ležet, hledala způsob, jak se zabavit. Impuls přišel s pozvánkou na narozeninovou oslavu, když si uvědomila, že nemá žádnou vhodnou kabelku. Rozhodla se tedy, že si jednu ušije.

A tak se zrodila ikona. 

Darina vystudovala obor módní návrhářství na oděvní průmyslovce a představovala si, že jednou bude mít malý obchůdek. O výrobě kabelek nikdy neuvažovala, a i její první kabelka byla spíš plátěný pytlík. Přesto ale měla úspěch u kamarádek a známých. Proto se Darina rozhodla, že své výtvory zkusí prodávat na portálu Fler. Zaměřila se na pestré barvy a veselé vzory, protože chtěla nabídnout zákaznicím něco jiného. Byla to trefa do černého. Kabelky se líbily natolik, že se už cestou z porodnice rozhodla zkusit se jim dál věnovat. 

„Ze začátku to byl velký punk. Neměla jsem peníze na střihačský stůl, takže jsem musela stříhat kabelky na zemi. Občas mi pomáhala kamarádka, která měla také děti. A tak nebylo nic neobvyklého, že nám mezi kusy koženky jezdily s autíčky a kreslily na všechno, co bylo poblíž. Neměla jsem ani tušení, jak své produkty nacenit, takže jsem moc nevydělala.“

Od práce ve sklepě k vyhrávání cen

Aby Darina nepracovala z domova, pronajala si malý sklep o rozloze zhruba 11 m², který ale nebyl úplně ideálním místem pro práci. 

„Nebyla tam okna a jediný zdroj tepla představovaly vodovodní trubky. Nemohla jsem si tam tedy brát syna a tím pádem jsem tam jezdila až kolem páté, šesté večer, když se vrátil z práce manžel. Pracovala jsem třeba do dvou do rána. To si samozřejmě vybralo svoji daň a já jsem po pár měsících zkolabovala. Tehdy jsem věděla, že si musím najít větší a lepší prostory.“ 

Ty přišly společně s koncem mateřské dovolené. Firmě se totiž dařilo a Darina se rozhodla ve vytváření kabelek pokračovat. Měla nové prostory i zaměstnance. 

Po zhruba pěti až šesti letech, co se Darina značce věnovala, se jí tvrdá dřina začala skutečně vyplácet. V roce 2014 měla už okolo 20 zaměstnanců a díky své práci vyhrávala krajské soutěže jako Živnostník roku Moravskoslezského kraje. Přestěhovala se do velké dílny, kde se ručně šily kabelky jako na běžícím páse, protože objednávek stále přibývalo. Dokonce si otevřela i kamenný obchod v Praze. 

„Byl to takový malý showroomek, ale fungoval pěkně. Pořádali jsme tam různé charitativní akce, dokonce tam pár mužů pokleklo a požádalo svou partnerku o ruku. Bylo to moc pěkné. Časem ale návštěvnost postupně opadla a stalo se z toho spíš výdejní místo pro objednávky. Tehdy jsem se rozhodla, že obchod zavřu. To bylo asi dva týdny před covidem.“

Místo kabelek roušky

S příchodem Covidu-19 se všechno obrátilo naruby. Zásadně se změnilo spotřebitelské chování zákazníků a celý sektor módy trpěl. Darina přes tři měsíce neprodala jedinou kabelku a začala se připravovat na to, že firma spěje ke svému konci. Známí ji přesvědčovali, aby se pustila do šití roušek. 

„Nejdřív se mi do toho nechtělo, ale pak jsem si řekla, že se alespoň využije dílna. Když se vydalo povinné nošení roušek, napsala jsem na e-shop „béžová, černá rouška“. Neměli jsme žádné ušité, neměli jsme střih, nikde jsme tuto nabídku nepropagovali. Prostě jsme to zkusili, abychom zjistili, jaký o ně bude zájem. Do rána se jich prodalo 2 500 kusů. Začali jsme šít, což nám v tu dobu pokrylo náklady a zachránilo nás.“ 

Po Covidu se firma dokázala vyhoupnout zpět ke slušným číslům. Bohužel přišla další zkouška v podobě války na Ukrajině a s ní i propad tržeb o více než 70 %. Darina se rozhodla, že v srpnu 2022 zkusí věrné zákazníky poprvé požádat o pomoc a během tří týdnů prodala zboží téměř za 1,5 milionu. To ovšem pomohlo jen dočasně. Pomalu jí docházelo, že tentokrát už značku neudrží, a tak v listopadu 2022 s těžkým srdcem na svůj Facebook napsala: „Já nevím, jak to napsat tak, aby to nebolelo, ale Dara bags se loučí. Po úžasných čtrnácti letech končíme. Skutečně.“ I přes toto oznámení Darina ještě e-shop dál držela a připravovala se na finální ukončení Dara bags. Do konce roku ještě vyráběla kabelky a k 1. 1. 2023 zavřela e-shop a se všemi zaměstnanci se dohodla na odchodu z firmy. 

Mezitím se Darina nechala zaměstnat, i když cítila, že to pro ni nebude to pravé. Pak ale nečekaně přišla další objednávka asi za 240 tisíc. A tak si, v tu dobu už bez zaměstnanců, prakticky celou svoji dílnu nastěhovala domů a pustila se s pomocí externích švadlenek, se kterými už dříve spolupracovala, do šití. Opět tak přišlo období, kdy po návratu ze zaměstnání do noci pracovala na kabelkách, což byl neudržitelný stav.

Nová éra začíná

Darině po oznámení ukončení Dara bags chodily různé nabídky na spolupráci či odkup značky. Až se mezi nimi jednoho dne konečně objevila ta pravá, která ji oslovila. Získala naději nejen na udržení značky, ale i na její znovuzrození a další rozvoj. V únoru 2023 proběhla první schůzka se zástupci Astratexu. A tak se vyDařila nová spolupráce dvou silných českých značek Dara bags a Astratex.

Jak vyrábíme naše, vaše kabelky?

Naše kabelky jsou s hrdostí vyráběny v Česku a na Slovensku, a to s důrazem na tradici a kvalitu. Ve výběru výrobních partnerů jsme opravdu nároční a proto spolupracujeme pouze se zkušenými a zručnými výrobci, kteří mají kvalitní stroje a mají švadleny, které jsou ztělesněním šicího umění. Každá kabelka je vyrobena s maximálním důrazem na kvalitu od výroby materiálu a jednotlivých komponent, jejich střih  až po šití. Kabelky tak procházejí rukama řemeslníků, kteří svoji práci dělají rádi a jsou na výsledek své práce náležitě hrdí.

Věříme, že výroba kabelky by měla být více než jen hromadným procesem. Je to příležitost prokázat kreativitu, nadání a lásku k řemeslu. Je to příležitost ocenit tradiční řemeslné dovednosti a dát zákazníkům kvalitní produkt, který vypráví svůj vlastní příběh.

Jsme hrdí na to, že můžeme nabídnout kabelky, ve kterých se snoubí um, kvalita a maximální péče při jejich výrobě, kabelky které vycházejí z poctivé krejčoviny.

V čem jsme jiní?

Naše společnost se odlišuje od ostatních tím, že vyrábíme kabelky lokálně a tedy přímo v Česku a na Slovensku. Vše s důrazem na kvalitu a precizní provedení. Používáme pouze prvotřídní materiály a pečlivě promýšlíme každý detail. Naše kabelky nejsou pouze krásné, ale také velmi praktické pro každodenní použití.

Máme vlastní designový tým, který přináší originální a stylové designy do naší kolekce kabelek. Díky tomu můžeme nabídnout našim zákazníkům jedinečné a exkluzivní kousky, které se odlišují od běžných nabídek na trhu.

Spolupracujeme již 15 let s ověřenými dodavateli materiálů a komponentů, kteří splňují naše vysoké kvalitativní standardy. Důvěřujeme jim a jejich kvalitním výrobkům, které nám umožňují vytvářet kabelky, jež jsou nejenom stylové, ale také odolné a trvanlivé.

Jsme hrdí na to, že můžeme nabídnout našim zákazníkům kabelky, které kombinují dokonalé řemeslné zpracování, estetiku, praktičnost a jedinečný design. Věříme, že naše kabelky přinášejí nejenom radost a eleganci, ale také spolehlivost a funkčnost pro každodenní život.

Jak se z "opravdu končím" v listopadu 2022 stalo to, že je Dara bags zpět?

Na konci roku 2022 jsem byla opravdu rozhodnuta, že s Dara bags končím. Vliv poklesu poptávky na finanční zdraví firmy byl tak významný, že jsem neměla pro pokračování fungování patřičné finanční krytí a zároveň jsem nechtěla za sebou nechat hromadu dluhů. Na jaře 2023 jsem zkoušela dělat něco jiného, což mi nevyhovovalo a tak jsem se rozhodla Dara bags opět postavit a nohy a zároveň mě oslovili z Astratexu s nabídkou spolupráce, která by umožnila další pokračování značky Dara bags v modelu, který se mi líbil a který by mi umožnil pokračovat v tom, v čem jsem dobrá - designování produktů, kreativní nápady, kreativní směřování značky a zároveň by za mě převzal provozní část podnikání. Proto je zde Dara bags zpět a jsem tomu moc ráda.